Panelen
De wondere wereld van zonnepanelen
Zonnepanelen bestaan uit allemaal zonnecellen die het daglicht opvangen en dit omzetten naar gelijkstroom. Omdat gelijkstroom niet gebruikt kan worden in een woning, worden zonnepanelen altijd voorzien van een omvormer. Deze omvormer zet de gelijkstroom om naar wisselstroom, waardoor de door uw panelen opgewekte elektriciteit wél gebruikt kan worden door uw elektrische apparaten, lampen en elektronica.
Verschillende panelen
Er zijn verschillende soorten panelen op de markt. Dit zijn de meest gangbare zonnepanelen die in Nederland worden toegepast:
- monokristallijn panelen
- polykristallijn panelen
- dunne film panelen
- glas-glas panelen
Monokristallijn en polykristallijn
Monokristallijn en polykristallijn zonnepanelen worden in Nederland het meest toegepast en werken ook het beste. De monokristallijn zonnepanelen kunt u herkennen aan de zwarte kleur, terwijl de polykristallijn zonnepanelen een blauwe/paarsachtige kleur hebben. Het belangrijkste verschil tussen deze twee technologieën is het type silicium zonnecel dat ze gebruiken: monokristallijne zonnepanelen hebben zonnecellen gemaakt van een enkel kristal silicium, terwijl polykristallijne zonnepanelen bestaan uit vele siliciumfragmenten die aan elkaar zijn gesmolten.
Verschillen tussen monokristallijne en polykristallijne panelen
Het belangrijkste verschil tussen deze twee paneelsoorten: de monokristallijne panelen hebben een iets hogere efficiëntie en zijn wat slanker qua bouw en uitstraling. Omdat de cel uit slechts één kristal is opgebouwd, hebben de elektronen die de elektriciteit opwekken meer bewegingsruimte. Daarom zijn monokristallijne panelen efficiënter dan hun polykristallijne collega’s. Voordelen van polykristallijne panelen is dat ze goedkoper zijn en een blauwe tint hebben in plaats van zwart. Beide panelen gaan trouwens even lang mee.
Glas-glas panelen
Glas-glas zonnepanelen zijn de nieuwste innovatie op het gebied van zonne-energie. Bij glas-glas zonnepanelen zit er geen folie onder de zonnecellen maar glas. Vandaar de term glas-glas. De zonnecellen zitten tussen twee glasplaten in.
Het glas op glas zonnepaneel is duurzamer, heeft een langere levensduur en is beter bestand tegen hoge temperaturen. Nadeel is dat ze iets zwaarder zijn dan een glas-folie paneel.
Dunne film panelen
De dunne film zonnepanelen bevatten geen kristallen en zijn hierdoor buigzaam. Deze panelen zijn goedkoper te produceren, maar hebben momenteel nog een aanzienlijk lager rendement dan de mono- en polykristallijn zonnepanelen. De verwachting is echter dat deze technologie zich in de toekomst steeds verder zal ontwikkelen.
Het vermogen van uw panelen
Zonnepanelen hebben een levensduur van minimaal 25 jaar. Naarmate de zonnepanelen ouder worden, neemt het rendement iets af. De meeste fabrikanten – en ook MarEtec – geven een opbrengstgarantie. Hierin staat aangegeven dat de zonnepanelen na 10 jaar nog minstens 90% van het oorspronkelijke vermogen opbrengen en na 25 jaar nog zeker 82%. Hierdoor heeft u de garantie dat uw zonnepanelen na enkele jaren nog steeds goed werken. Het vermogen van zonnepanelen wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp).
De zonnepanelen welke wij in Nederland installeren hebben een vermogen van ongeveer 430 Wp. Afhankelijk van merk en type.
De zonnepanelen van MarEtec
Hét kenmerk van de panelen van MarEtec: de dubbel-gegarandeerde topkwaliteit. Op deze pagina leest u er alles over. Ook hebben we een aantal datasheets van onze zonnepanelen voor u op een rijtje gezet: u vindt ze hier.
Meer weten over panelen? Neem contact op!
Meer weten over panelen? Neem contact op!
Reviews
"MarEtec brengt ons op een juiste manier naar een betere toekomst, zonnig, energiek en professioneel."
Totaal 9.958 zonnepanelen, goed voor ruim 3.400 kWp.
Monica Paardekooper
Group Manager Facilitaire zaken
“Door de samenwerking met MarEtec kunnen wij toonaangevend blijven in onze zonnepanelen-tak."
Project Zijderlaan Transport BV te Stolwijk, 552 zonnepanelen, goed voor 207 kWp
Joost Rehorst
Eigenaar