Zonnepanelen

Energie van zonnepanelen

Met zonnepanelen wekt u zelf groene stroom op: dat is goed voor uw portemonnee en het milieu. Maar hoe werken zonnepanelen nu eigenlijk? En hoe zit het precies met terugleveren en salderen?

Zonnepanelen zijn een nuttige en waardevolle investering. Allereest kunt u er zelf energie mee opwekken en dus flink besparen op uw energiekosten. Daarnaast draagt u met de aanschaf van zonnepanelen bij aan vermindering van de CO2-uitstoot en een duurzame toekomst voor de volgende generaties. Tot slot kunnen zonnepanelen zorgen voor een gunstiger energielabel en daarmee voor een hogere waarde van uw woning.

Zo werkt een zonnepaneel

Een zonnepaneel bestaat uit lichtgevoelige zonnecellen (photovoltaic cells ofwel pv-cellen) die gemaakt zijn van dunne laagjes silicium. Het zonlicht dat op deze zonnecellen valt wekt elektrische gelijkspanning op. Deze gelijkstroom is niet meteen bruikbaar. Daarom zet een omvormer de gelijkstroom eerst om in wisselstroom.

De omvormer

De omvormer is dus het apparaat dat gelijkstroom omvormt in wisselstroom. Deze wisselstroom kunt u vervolgens gebruiken voor uw elektrische apparaten en lampen. De omvormer moet zo dicht mogelijk bij de zonnepanelen staan en aangesloten zijn op uw groepenkast. Vanuit de groepenkast gebruikt u de stroom zelf óf levert u deze terug aan het elektriciteitsnet.

Salderen en terugleveren

Hoe meer zon, des te meer stroom u opwekt met uw zonnepanelen. In de zomer wekt u vaak meer stroom op dan u nodig heeft. In dat geval gaat de overbodige stroom vanzelf het elektriciteitsnet weer in. Dit heet terugleveren. Wanneer u meer stroom gebruikt dan u opwekt, neemt u stroom af van het elektriciteitsnet. Uw energieleverancier verrekent het totaal van wat u aan stroom heeft afgenomen en geleverd op uw jaarrekening. Dit heet salderen.

Aanpassing salderingsregeling

De salderingsregeling wordt met ingang van 2023 aangepast. Vanaf 2031 kan er niet meer worden gesaldeerd: u ontvangt dan van uw energieleverancier een vergoeding voor de geleverde elektriciteit. Investeren in zonnepanelen blijft dus – naast milieuvoordeel – financieel voordeel opleveren.

Dit zijn de salderingspercentages per jaar:

2023 = 91%, 2024 = 82%, 2025 = 73%, 2026 = 64%, 2027 = 55%, 2028 = 46%, 2029 = 37%, 2030 = 28%.

Dit leveren zonnepanelen u op

Een zonnepaneel dat perfect op de zon is ‘georiënteerd’ levert zo’n 90 tot 95 kilowattuur (kWh) per 100 wattpiek (Wp) per jaar op. De zonnepanelen zijn in dit geval schaduwvrij gericht op het zuiden in een hellingshoek tussen de 30 en de 40 graden. Het rendement van zonnepanelen hangt af van verschillende factoren, waaronder:

  • het vermogen van de zonnepanelen
  • de hoeveelheid zonlicht en de intensiteit ervan per jaar
  • de ligging van de zonnepanelen ten opzichte van de zon en de hellingshoek van de panelen
  • mogelijke schaduwvorming op de panelen door bijvoorbeeld bomen
  • de kwaliteit van de panelen en de omvormer

De topkwaliteit zonnepanelen en omvormers van MarEtec

Kwaliteit en degelijkheid staan bovenaan bij MarEtec. En dus kunt u bij ons terecht voor de beste kwaliteit zonnepanelen die we bovendien leveren met product- én vermogensgarantie. Bekijk hier de zonnepanelen van MarEtec.

VRAAG MAKKELIJK EN SNEL EEN OFFERTE AAN

Geen enkel system is gelijk en elk dak is uniek, toch kunnen wij u een redelijke inschatting geven van de investering. En nog belangrijker, uw rendement.

Reviews

"MarEtec brengt ons op een juiste manier naar een betere toekomst, zonnig, energiek en professioneel."

Totaal 9.958 zonnepanelen, goed voor ruim 3.400 kWp.

Monica Paardekooper

Group Manager Facilitaire zaken

“Door de samenwerking met MarEtec kunnen wij toonaangevend blijven in onze zonnepanelen-tak."

Project Zijderlaan Transport BV te Stolwijk, 552 zonnepanelen, goed voor 207 kWp

Joost Rehorst

Eigenaar

Vorige
Volgende